Toto je nejlepší na zdravou snídani. Vyčistí střeva jako vysavač a pomohou vám zhubnout
Pokud chcete dopřát svému trávení pravidelný úklid a sobě vnitřní pohodu, zařaďte do jídelníčku dvě potraviny. Vytvoříte z nich pečivo, kaše, smoothie i koktejly, přidat je můžete do jogurtu či tvarohu, palačinek, polévek i omáček.
Cítíte se po ránu unavení a vstáváte s pocitem, jako by vás přejel parní válec? Pak se „nakopněte“ potravinami, které vám zajistí přísun energie, a navíc vyčistí váš trávicí trakt jako vysavač. Jsou totiž bohaté na vlákninu, vitamíny skupiny B a minerály, takže přidávat je do různých pokrmů a zdravých receptů je pro organismus více než výhodné. Tyto cenné suroviny jsou přitom odpadní, vznikají totiž při zpracování obilovin. V kuchyni jsou navíc stále opomíjené, ačkoli by si díky svým nutričním hodnotám zasloužily hřát se na výsluní kuchařek a být základem zdravého, racionálního jídelníčku. Obě tyto suroviny mají jen jednu drobnou nevýhodu. Při jejich konzumaci je důležité mít u sebe dostatek vody. Obsahují totiž tak velké množství vlákniny, že by bez dostatku tekutiny nedošlo k jejich správnému strávení. A další pozitivní zpráva. Jejich nákup nezpůsobí vítr v peněžence. Jedná se o otruby a ovesné vločky.
Domácí lékárnička za pár korun
Obě potraviny podporují díky vysokému obsahu antioxidantů a kyseliny fytové očistu trávicího systému, čímž působí jako prevence rakoviny tlustého střeva. Jsou zdrojem vitaminů B6, E a K, riboflavinu, niacinu, thiaminu, kyseliny pantothenové a minerálů, jako je vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek a selen. Vláknina má přitom blahodárný vliv nejen na trávicí systém, ale také na snížení hladiny triglyceridů v krvi, což podporuje zdraví srdce. Otruby i vločky jsou bohaté na prebiotika, látky prospěšné pro zdravé bakteriální osídlení střev. Pšeničné otruby pomáhají zbavovat organismus škodlivin, u citlivějších lidí se ale mohou projevit při vyšší spotřebě alergie, hyperaktivita tlustého střeva nebo příznaky revmatismu. Ovesné otruby pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi. Regulují metabolismus, a tak jsou vynikajícím doplňkem stravy při dietách. Pozor ale na využití žitných otrub. Vyhnout by se jim měli ti, kteří bojují s celiakií. Obsahují totiž značné množství lepku.
Chcete se cítit fit? Přidejte denně lžíci do smoothie
Otruby najdete v prodejních regálech pšeničné, žitné a ovesné, objevují se ale také pohankové nebo ječné. Třeba ty ovesné mají nasládlou oříškovou chuť a dají se jíst i syrové. Naproti tomu ovesné vločky je lepší před použitím spařit, opražit nebo namočit do mléka či vody, aby nabobtnaly a změkly. Jejich využití v kuchyni je velmi rozmanité. Často se oba druhy přidávají ideálně v pomletém stavu k mouce do pečiva, jako je chléb, rohlíky, muffiny, koláče či sušenky, čímž mu dodávají rustikální chuť. Přidat je můžete také do kaší, případně si z nich kaši přímo vyrobit. Přidáním lžičky otrub či ovesných vloček do smoothie a koktejlů zvýšíte jejich výživovou hodnotu a podpoříte trávení, což je ideální také pro sportovce a aktivní děti.
Na granolu, do buchet i karbanátků
Otruby i opražené vločky můžete využít také jako součást snídaňového jogurtu nebo tvarohu, případně je smíchejte ještě i s oříšky. Přidat je lze pro zvýšení obsahu cenné vlákniny také do polévek a omáček jako přírodní zahušťovadlo. Jestli chcete, aby těsto na palačinky nebo lívance bylo sytější, přisypte do něj také hrst mletých otrub nebo vloček. Obě cenné suroviny lze využít také místo strouhanky, například v nádivkách, masových kuličkách nebo karbanátcích. Vytvořit si z nich můžete i domácí müsli nebo granolu. Stačí smíchat otruby s vločkami a přidat semínka, oříšky či sušené ovoce, a vytvoříte si vlastní směs, kterou můžete obměňovat podle chuti. Otruby je možné nasypat do zeleninových salátů i dietních zdravých dezertů, koláčů, Honzových buchet, bábovek, proteinových tyčinek nebo pudinků. Osvěžit jimi můžete také drobenku.
Zdroje: www.milujivareni.cz, www.apetitonline.cz, zdravischuti.cz