Trik profesionálních kuchařů: Jak naplno využít troubu a připravit jídlo jako z restaurace
Trouba patří mezi nejzákladnější spotřebiče. V České republice ji má doma bezmála každý. V mnohých domácnostech se navíc začala používat již před desítkami let. Koneckonců již během středověku se v Evropě objevily různé krby, které jsou dnešním troubám velmi podobné. Celá řada lidí přesto stále neví, jak využít potenciál tohoto šikovného pomocníka naplno.
Jestli patříte mezi lidi, kteří si alespoň jednou za čas upečou něco dobrého, můžete jásat. Profesionální kuchaři se totiž podělili o užitečný trik, který pozvedne vaše pečení na vyšší úroveň. Zároveň se nejedná o nic složitého, takže ho zvládne prakticky každý. Aby toho nebylo málo, jeho provedení vás neobere ani o pár minut času. Až ho vyzkoušíte, okamžitě jej zařadíte do svého arzenálu kulinářských tipů.
Až tento skvělý trik vyzkoušíte, už nikdy nebudete chtít péct jinak
A v čem tedy úžasný trik spočívá? Vše, co musíte udělat, je vyjmout rošt a připravit jídlo na samém dně trouby. Kulinářští mistři tvrdí, že je to nejlepší způsob, jak připravit například pizzu, chléb nebo celé kuře či krůtu. Jejich rada je vyjmout rošty, vložit pečicí papír a předehřát troubu na 250 stupňů. Jednoduché, no ne? Pro jistotu se jen nejdříve ujistěte, že dno trouby je dostatečně pevné, aby uneslo váhu jídla, které připravujete.
Profesionální kuchaři tvrdí, že díky následování tohoto postupu bude výsledkem vašeho kulinářského snažení jídlo, které bude zaručeně chutnat jako ze špičkové restaurace.
Než začnete, dejte si veliký pozor
Dříve, než se budete do čehokoliv pouštět, zjistěte si několik věcí. První z nich byla již zmíněna – dno musí být dostatečně pevné, aby uneslo pokrm, který chcete připravit. Druhá spočívá v kontrole designu trouby. Některé mají totiž na dně celou řadu otvorů, které byste nikdy neměli ničím zablokovat. Jinak byste se nakonec místo chutného jídla mohli připravit na řešení problémů s vaším drahocenným spotřebičem. Různé otvory se velmi často vyskytují například u plynových pecí, takže na tento typ si dejte obzvláště pozor. Pokud si nejste jistí, raději zavítejte na stránky výrobce, od kterého jste troubu pořídili.
Pozor si pak dávejte i v průběhu samotného pečení. Spodní část trouby může dosahovat jiných (vyšších) teplot, než na které jste zvyklí. Proto musíte nejdříve vychytat, kolik času vám pečení jakého pokrmu potrvá.
Nejdříve tedy se tedy pravidelně při pečení ujišťujte, zda všechno probíhá v pořádku.
Ideální způsob, jak si udělat pizzu
Na dně trouby můžete připravit zejména velmi chutnou pizzu. Pokud chcete své chuťové pohárky zaplavit obzvláště lahodnou chutí, měli byste však dodržovat další pravidla. Důležitý je například výběr sýru či zeleniny. Jednou z nejzásadnějších věcí je pak výběr správné mouky, která může ve výsledku udělat divy. Zajímá vás, jak pizzu připravit přímo podle italského receptu? Dozvíte se to v článku: „Tajemství dokonalé pizzy: Tento trik pochází přímo z Itálie.“
Zdroje: jutarnji.hr apetitonline.cz varimedobroty.cz