Zdravé vánoční recepty bez cukru: Žádné výčitky, jen radost. I začátečníci je zvládnou
Vánoce a cukroví jsou nerozlučná dvojka, která provoní každou domácnost skořicí, vanilkou a trochou té sladké pohody. Jenže co když vás při pohledu na tradiční cukroví přepadá vina nebo se snažíte trochu odlehčit svému jídelníčku? Dobrá zpráva je, že cukroví nemusí být jen plné cukru a másla. Dopřejte si něco sladkého, a přitom mnohem zdravějšího, i bez výčitek.
Zdravé vánoční cukroví, které je nejen chutné, ale také přináší tělu spoustu prospěšných živin, se stává čím dál tím oblíbenější. A vůbec nebude nutné ošidit slavnostní atmosféru nebo připravit něco, co nebude chutnat jako cukroví, na které jste zvyklí. Stačí nahradit běžné ingredience výživnějšími alternativami a nebát se trochu experimentovat. A nejlepší na tom je, že tyto recepty zvládne i úplný začátečník.
Jak nahradit cukr a máslo: sladká tajemství zdravého cukroví
Možná si teď říkáte, jak je možné upéct vánoční cukroví bez cukru. Cukr je přece tím, co mu dodává jeho sladkou chuť. Naštěstí existuje celá řada přírodních sladidel, která dokáží cukr nejen plně nahradit, ale zároveň i obohatit chutí a výživovou hodnotou. Místo bílého cukru, který tělu neposkytuje žádné živiny, si tak můžete dopřát cukroví sladké a zároveň plné vitamínů, minerálů a vlákniny. Jednou z možností je osladit cukroví datlemi a fíky, které jsou naprosto skvělé, pokud hledáte přírodní sladidlo, které dodá těstu vláčnost a jemnou chuť. Obsahují přírodní cukry, ale také spoustu vlákniny, vitamínů a minerálů, které bílému cukru chybí. Stačí je rozmixovat na hladkou pastu a přidat do těsta. Další možností je použít med nebo čekankový sirup, které se skvěle hodí do nepečených druhů cukroví. Vyzkoušet můžete i kokosový cukr, jedno z nejoblíbenějších sladidel těch, kteří se chtějí vyhnout klasickému cukru. Má nižší glykemický index než běžný cukr, což znamená, že nezpůsobuje prudké výkyvy hladiny cukru v krvi. Navíc dodá příjemně karamelovou chuť, která bude v cukroví přímo božská.
Zdravý základ
Kromě cukru můžete vyzkoušet i další zdravé alternativy základních surovin. Tradiční mouku snadno nahradíte zdravějšími variantami, které cukroví dodají vlákninu, zdravé tuky a bílkoviny. Ořechy, kokos a různé druhy semínek zase mohou být skvělým doplňkem k těstu, které bude nejen chutné, ale i zdravé. Část mouky můžete nahradit moukou celozrnnou, špaldovou, jáhlovou či kokosovou. Pokud s alternativami klasické mouky teprve začínáte, bude lepší, když budete postupně navyšovat jejich poměr ke klasické mouce, abyste si osvojili, jak se těsto chová. Kokosová mouka navíc krásně voní a dodá cukroví jemnou strukturu, jen s těstem pracujte šetrněji, cukroví by se mohlo drolit. Každopádně pokud máte rádi kokos, jistě budete výslednou chutí nadšení. To samé platí i o mandlové mouce.
Recepty na jednoduché a zdravé cukroví, které zvládne každý
Abychom vás inspirovali, v redakci jsme pro vás vybrali dva nejoblíbenější recepty, které jsou snadné a zdravé. Oba jsou bez cukru, plné přírodních surovin a lahodné chuti. Pokud milujete kokosky, vyzkoušejte tyto bez cukru i mouky. Jsou mnohem lepší než jejich klasická verze. Smíchejte 1 a ¾ hrnku strouhaného kokosu s půl hrnkem mandlové mouky, ¾ hrnku javorového sirupu a ¾ hrnku čekankového sirupu. Přidejte semínka z jednoho vanilkového lusku a špetku soli. Z vypracovaného těsta tvarujte malé kuličky, které vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 10 minut v předem vyhřáté troubě na 180 °C a nechte vychladnout.
Druhým receptem jsou neodolatelně dobré čokoládové lanýže. 200 g vypeckovaných datlí pokrájejte na menší kousky, vložte do mísy, zalijte je 120 ml rumu a přidejte semínka z vanilkového lusku nebo pár kapek vanilkového extraktu. Datle nechte v lednici odpočinout alespoň jednu hodinu, lépe však až do druhého dne. Ve vodní lázni rozpusťte 200 g nalámané vysoce kvalitní čokolády. Vše vložte do mixéru a přidejte 100 g arašídového nebo jiného oříškového másla. Všechny ingredience by měly mít stejnou pokojovou teplotu. Mixujte, až vám vznikne krásně hladké těsto, ze kterého tvořte kuličky. Obalujte je v misce s holandským kakaem. Cukroví skladujte v chladu v uzavřené nádobě.
Zdroje: autorský článek, rodinné recepty, ochutnejorech.cz, Svetplodu.cz