Dříve to byl poklad, dnes je zapomenuté. Přitom je to levný zázrak v kuchyni
Naše babičky se bez sádla neobešly. Donedávna však tato ingredience měla zákaz vstupu do našich kuchyní. Podle nejnovějších vědeckých zjištění není sádlo nezdravé, ale naopak může zdraví prospět. Sádlo se tak opět vrací do našich jídelníčků.
Vepřové sádlo na první pohled nevypadá jako zdravá potravina. Ve skutečnosti je opak pravdou. Tato zatracovaná ingredience si získává zpět své místo na našich talířích. Víte, že sádlo je nejlepší tuk na smažení? Navíc se uplatní také v kosmetice jako lék na kašel i léčivá mast.
Sádlo prospívá zdraví
Donedávna se tvrdilo, že zvyšuje cholesterol a podporuje ucpávání cév. Dnes však víme, že naopak pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi. Sádlo patří také mezi tuky s nižším obsahem omega 6 mastných kyselin, kterých se v naší stravě vyskytuje nadbytek. Navíc nemá horší poměr omega 3 vůči omega 6 mastným kyselinám než olivový olej, což znamená, že je stejně zdraví prospěšné.
Známá specialistka na výživu PharmDr. Margit Slimáková říká o zdravotním přínosu sádla: „Sádlo skutečně vedle nasycených mastných kyselin obsahuje dostatek mononenasycených, což jsou zdraví prospěšné tuky, jinak běžně obsažené v olivovém a avokádovém oleji.“
Sádlo je nejlepší tuk na smažení
Vysoký kouřový bod dělá ze sádla nejlepší tuk na smažení. To znamená, že se za vyšších teplot nepřipálí. Přepálený tuk totiž obsahuje rakovinotvorné látky. Navíc neutrální chuť sádla nepředává smaženým jídlům žádnou pachuť.
Lze proto na něm smažit slané i sladké pokrmy, například vdolky, lívance. Na sádle připravíte také výborné řízky i bramboráky. Samozřejmě, že se to nesmí se sádlem přehánět, ale to platí i o oleji. Používáte-li teflonové nádobí, stačí vám na smažení jen malý kousek sádla.

Univerzální využití v kuchyni
Sádlo se hodí nejen na smažení, připravíte na něm také cibulové základy do gulášů a dalších dušených jídel s masem. Lze ho použít místo másla do jíšky do hustých polévek, jako je například bramboračka. Naše babičky vylepšovaly sádlem vodové polévky, jako je například česnečka. Sádlem lze potírat také lokše a různé placky, vymazávat plech, formy. Pečené brambory jsou křupavé a vypečené. Sádlo výborně nahradí máslo v kynutém těstě na buchty, koláče. Navíc výtečně chutná i za studena. Stačí ho lehce namazat na chleba, poklást kroužky cibule a posypat solí a kmínem.
Uplatní se i mimo kuchyni
Vepřové sádlo má své místo v kosmetice i tradičním přírodním lékařství. Výborně hojí jizvy, ekzémy, popáleniny. Naše babičky používaly zábaly jako vynikající lék proti kašli a tvoří také základ mnohých mastí. Domácí mast připravíte přidáním sušených bylinek, například měsíčku lékařského, do ještě horkého sádla.

Domácí je nejlepší
Domácí sádlo se nedá srovnávat s tím, které najdete v regálech supermarketů. Má mnohem lepší chuť vůni i konzistenci. Kupujte u řezníka pouze bílé, pevné sádlo s pravidelnou vrstvou, která by měla být co nejvyšší. Narůžovělé nebo nažloutlé nekupujte.
Sádlo nakrájejte na menší, stejně velké kostičky o maximální velikosti 2 centimetry. Dejte je do hrnce se silnějším dnem, podlijte trochou vody a škvařte při teplotě 180 až 200 °C. Neustále je míchejte dřevěnou vařečkou, dokud se chytají kostky dna hrnce. Jakmile se uvolní tolik tuku, že se už nebude moci připálit, začněte škvařit na mírném ohni.
Když sádlo téměř nepění a škvarky jsou narůžovělé, při míchání „šustí“, a zůstávají na dně, je vyškvařené. Vypněte sporák a začněte odebírat hotové sádlo nejprve kovovou naběračkou. Následně přelijte přes kovový cedník. Hotové opatrně slejte do připravených sklenic nebo jiných uzavíratelných nádob. Po vychladnutí dejte do lednice, vydrží v ní několik měsíců.