Plíseň, nebo ne? Včelař vysvětlil, co znamená bílá vrstva na medu
Med je zdravým sladidlem, které milují děti i dospělí. Ačkoli se říká, že se tato hustá kapalina nemůže zkazit, není to tak úplně pravda. Měli byste se ovšem obávat, objeví-li se na jejím povrchu bílá vrstva?
Med je nejen chutný, ale také zdravý. Obsahuje totiž velké množství účinných látek, z nichž můžeme jmenovat alespoň vitamíny, minerály, flavonoidy, organické kyseliny či bílkoviny, a to i ve formě enzymů. Vzhledem k vysokému obsahu jednoduchých sacharidů (glukózy a fruktózy) se jedná o zdravé sladidlo a zdroj energie. Musíme rovněž doplnit, že tento produkt včel chutná nejen dospělým, ale také dětem.
Mohlo by vás zajímat: hledáte-li další alternativní sladidla za průmyslově vyráběný cukr, doporučit vám můžeme rovněž stévii sladkou nebo čekankový sirup.

Představuje bílá vrstva riziko?
Hned na tomto místě vás můžeme uklidnit. Pokud jste objevili na medu bílou vrstvu, její přítomnost v podstatě nic neznamená. O co jde? Jedná se o ztuhlou pěnu z pylu květin. Jak se tam objevila? Ve většině případů se vyskytuje na produktu včel, který byl ze stáčecí nádoby odebrán jako poslední. Do stáčeného medu se tedy dostane až úplně na závěr, neboť plave na jeho povrchu a stáčecí nádoby mají kohout ve spodní části. Rozhodně se tedy nemusíte obávat, že je s vaším medem něco v nepořádku.
Bílý povlak je dokonce možné považovat za jistý signál kvality. U průmyslověji vyráběného medu by malé částečky pylu neprošly sítem při filtraci. Pokud jí ovšem med neabsolvoval, mohou se objevit. Jedná se tedy obvykle o výrobek přímo od včelařů. Na druhou stranu se nabízí otázka, zda takový produkt nemůže uškodit alergikům, kterým právě pyl nedělá dobře. Odborníci soudí, že by jim uškodit neměl. Trpíte-li však na alergie, můžete med s bílým povlakem konzumovat nejprve v malých dávkách. Pokud vám nijak neuškodí, lze si dát větší množství.
Upozorňujeme: bílá vrstva může být rovněž důsledek krystalizace glukózy, což se děje především u produktů, které nebyly tepelně či chemicky upravovány. Bílé krystalky se na rozdíl od výše zmíněného případu nemusí objevit jen na povrchu. Ani v tomto případě každopádně nehrozí žádná rizika.
Může se med zkazit?
Jak už jsme zmínili výše, med s bílou vrstvou rozhodně není zkažený. Tento včelí produkt se ve své podstatě ani zkazit nemůže. Je-li vhodně vyzrálý a dobře skladovaný, může mít trvanlivost trvající desítky let. Obsahuje totiž hodně cukrů, málo vody a působí antibakteriálně. Pokud však správně vyzrálý není a zároveň je nevhodně skladován, může dojít k jeho kvašení. Na to vás nicméně neupozorní bílý povlak, ale štiplavý zápach a nemedová chuť. V takovém případě byste daný med konzumovat určitě neměli.

Jak med správně skladovat?
Jestli je med správně vyzrálý, s největší pravděpodobností neovlivníte. Výrazně ovlivnit ovšem můžete jeho skladování. Měli byste jej tedy uchovávat v dobře uzavřené nádobě, a to na chladném a tmavém místě. Nádobu je přitom nutné uzavřít opravdu pečlivě. Med totiž snadno pohlcuje vlhkost ze vzduchu, což je ostatně příčina výše zmíněného kvašení. Při nedostatečném uzavření je navíc náchylný k pohlcování okolních pachů. Co se týče teploty, obvykle je doporučováno cca 10 až 15 °C, ideálně zhruba 12 °C.
Tip na závěr: k dispozici máte ještě další včelí produkty. Kromě medu a vosku se jedná o tzv. propolis, což je pryskyřičná látka žlutohnědé barvy, která příjemně voní. Tento tzv. včelí tmel vám přitom může pomoci s vnitřními i vnějšími neduhy, ale u propolisu skutečně existuje riziko alergie. Na místě je tedy jistá obezřetnost.
Zdroje: cnn.com, Včelstva online, Český svaz včelařů