Vyzkoušela jsem ranní rituál našich babiček: Dvě deci na lačný žaludek a moje střeva jásají
Je dost pravděpodobné, že jakmile jednou tento blahodárný nápoj vyzkoušíte, nebudete chtít s jeho pitím přestat. Oslní vás nejen jeho sladká chuť, ale také přirozená perlivost a především také účinky na zdraví.
Kombuča, kombuša nebo také živá houba. Jakmile tyto názvy uslyšíte, můžete si být jistí tím, že se jedná stále o jednu a tu stejnou věc. Kombucha je přírodní probiotický nápoj, který se získává procesem zvaným fermentace.
Jak vzniká kombucha?
Jednoduše tím, že bakterie, kvasinky a plísně přeměňují látky, jako jsou cukry na jiné látky, jako jsou kyseliny, plyny nebo alkohol. Procesem fermentace je získáván například všem známý kefír, kysané zelí, víno, pivo nebo také populární kimchi. Na rozdíl od všech zmíněných se však můžete těšit na skvělou chuť perlivé limonády.
Čínský elixír dlouhověkosti
Historie tohoto přírodního elixíru plného zdravých látek sahá až do starověké Číny. A ta úplně první vznikla náhodou ponecháním čaje volně položeného několik dní na stole.
Jak si vyrobit tento nápoj doma?
Podobně jednoduchým způsobem si svou kombuchu můžete vyrobit i dnes. Základem pro výrobu domácí kombuchy je scoby, což je kultura, ze které následně nápoj kvasí. Společně se scoby umístíte do (nejlépe skleněné) nádoby čaj s kofeinem. Nejčastěji lidé volí černý nebo také zelený. A jak získat perlivost? Po dokončení procesu fermentace přidáte do láhve ovoce dle chuti. Díky kvašení získáte ve finále perlivou kombuchu. Lidé nejčastěji volí jahody a maliny. Během toho se v nápoji vytváří i malé množství alkoholu a plyny.

Naše babičky denně nalévaly cca 1 – 2 dcl kombuchy do skleničky a pily ji nalačno. Někdo však dnes upřednostňuje pití tohoto nápoje například v průběhu oběda, protože ne pro každého může být na lačný žaludek fermentované pití vhodné.
Kombucha obsahuje významné látky
O zdravotních přínosech kombuchy informuje hned několik vědeckých studií. Jedna z nich prováděla chemické testy, ve kterých bylo zjišťováno její složení. Přítomny byly octové látky, vitamíny, minerály, polyfenoly a samozřejmě také probiotické kultury. Zajímavostí je, že koncentrace vitamínu C se každým dnem fermentace zvyšovala. Desátý den hodnoty stouply až na 28 mg vitamínu C v jednom litru nápoje. Kromě tohoto vitamínu naleznete v hotovém nápoji také vitamíny skupiny B.
Podle výzkumu Food Research International má kombucha hned několik příznivých účinků na lidské zdraví. Může předcházet onemocnění srdce a cév, podporovat správnou funkci trávení v organismu, zvyšovat imunitní systém člověka, snižovat záněty v těle nebo působit proti oxidativnímu stresu v buňkách.

Osobní zkušenost naší čtenářky
Jedna z našich čtenářek Lenka se rozhodla sdílet svou zkušenost s pitím této synergetické bomby. Jak jí chutnalo? A nebylo pro ni pití finančně náročné?
„Nejdříve jsem vyzkoušela tento nápoj z obchodu. Překvapila mě výborná a sladká chuť. Byl jemně perlivý. Odjížděli jsme na výlet a já otevřenou lahvičku nechala ležet na stole. Po příjezdu o dva dny později na mě čekalo překvapení – v nedopitém nápoji se nacházel základ kombuchy, takzvaná scoby. Tu jsem následně podle návodu z internetu přenesla do skleněné nádoby a zalévala ji čajem. Po týdnu vznikla velká „gelová hmota“ a z ní se začala samovolně tvořit samotná kombucha. Dodnes ji piji. Od té doby uplynulo již 5 měsíců a scoby stále roste.“
Z její zkušenosti je jasné, že ačkoliv byla počáteční investice do vyzkoušení kombuchy vyšší, nakonec nedopatřením získala nekonečné litry tohoto probiotického nápoje zdarma. A co vy? Jaké máte zkušenosti? Nápoj zakoupíte v každém českém obchodě od 40 Kč/250 ml. Velmi oblíbená je kombucha ve skle z Kauflandu, kdy dáte za 1 litr přibližně 60 Kč.
Zdroj: Autorský článek