Zapomenutá surovina, která vyzdvihne každou polévku i omáčku do gastro ráje. Naše babičky ji milují
Každý nejspíš ví, že pokrmy od našich babiček jsou ty nejlepší na světě. Lidé v dřívějších dobách byli zvyklí vařit trochu jinak a s jinými surovinami. Právě jedna z těchto surovin může jídlu dodat doslova božskou chuť, ale mnozí na ni už zapomněli. Jen naše babičky ne! Mrkněte, o jakou surovinu se jedná.
Tuhle surovinu si jednoznačně zamilujete. Můžete ji totiž použít prakticky kamkoliv. Ať už vaříte nebo pečete, bude vaším věrným služebníkem. A když vám doma něco chybí, můžete díky ní i mnohé nahradit. Použít ji totiž můžete například místo sýru, mouky nebo strouhanky. A co víc, díky ní si můžete vyrobit také například jíšku nebo parmazán. O jakou zapomenutou surovinu jde a v čem je tak skvělá? Odpovědi přinášíme v tomto článku!
Král všech pokrmů
Někteří z vás už možná ví, o kterou surovinu se jedná. Není to nic jiného, než lahůdkové droždí. Tato skvělá surovina je oblíbená nejen pro své široké využití, ale také pro svou chuť. Ale pozor! Nejedná se o klasické droždí, které může svým typickým odérem kdekoho odradit. Tahle forma droždí je totiž trochu jiná. V obchodě ji nenajdete v klasické malé kostce, ve které droždí všichni známe. Najít ho můžete ve formě sušených vloček nebo prášku.
Jeho chuť vás překvapí
Možná budete mít trochu strach při prvním ochutnání tohoto typu droždí a my to úplně chápeme. Bát se ale nemusíte. Chuť lahůdkového droždí je totiž velice příjemná. „Má příjemnou sladkoslanou chuť a navíc obsahují kvalitní bílkoviny, vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin), minerální látky a stopové prvky (mimo jiné např. chrom). Díky tomu se lahůdkové droždí (známe také jako pochoutkové droždí) dá považovat nejen za výborné dochucovadlo, ale také jako výživový doplněk,” doplňuje portál vegmania.cz.
Použijete jej všude
Jeho hlavní výhodu jsme již zmínili. Rádi bychom vám však také přiblížili, kam všude a jak konkrétně můžete tento malý chutný zázrak využít. Jeho využití je široké, ale níže přinášíme ty nejčastější z nich.
Omáčky a polévky
Naše babičky droždí bezesporu nejčastěji využívají při vaření polévek či omáček. A není divu, lahůdkové droždí totiž omáčce dodá ten správný šmrnc. Pokud máte chuť na sýrovou omáčku, ale nemáte doma dost sýru, i ten můžete nahradit lahůdkovým droždím. To totiž omáčce dodá jemnou sýrovou chuť. Díky tomu, že na sebe váže vodu, dovede konzistenci vašeho pokrmu k dokonalosti.
Pomazánky
Při výrobě domácí pomazánky můžete mít někdy problém ji správně dochutit. Jestliže máte pocit, že v pomazánce něco chybí, může to být právě lahůdkové droždí. Ochutit jím můžete například vajíčkovou nebo avokádovou pomazánku. Pokud jej nechcete dávat přímo do pomazánky, můžete si jen trochu nasypat na chléb. Celý pokrm příjemně ozvláštní a dodá mu příjemnou sýrovou chuť.
Těsta
Pro svou sýrovou chuť můžete droždí využít také v různých těstech. Ideální bude například v těstě na pizzu, tyčinky nebo na slané pečivo. Hodí se zkrátka všude, kam se hodí chuť sýra nebo kde se tato surovina běžně vyskytuje.
Řízky a karbanátky
Milovníci smaženého, zbystřete. Lahůdkové droždí můžete využít místo strouhanky na obalování. Pokud řízky děláte v klasickém trojobalu, droždí může být skvělou volbou, kterou nahradíte strouhanku. Karbanátky jím také můžete zahustit, díky čemuž nebudete potřebovat mouku a také vylepšíte jejich chuť.
Pozor na dávkování
Rčení, že „nic se nemá přehánět”, platí i v případě lahůdkového droždí. Pokud ho do svého pokrmu totiž dáte moc, můžete jej zkazit. Jestli s tímto droždím nemáte žádné zkušenosti, raději ho dejte méně, než více. Přidat ho můžete vždycky, ale ubrat ho lze jen těžko. Tak co, vyzkoušíte i vy tuto zázračnou surovinu?
Zdroje: vegmania.cz, jimejinak.cz, cs.wikipedia.org