Zázračný nápoj našich babiček: Posiluje zdraví a zahřeje lépe než čaj
Jablka naleznete téměř na každém rohu. Ačkoliv se prezentují poměrně skromně, patří k nejzdravějším potravinám na světě. Jejich pozitivní vliv na zdraví potvrdila natolik dlouhá řada vědeckých studií, že o nich snad ani nelze nadále pochybovat.
Naše babičky ale o přínosech tohoto zakulaceného zázraku věděly už dávno. Žádné studie k tomu nepotřebovaly. Stačil jim důkaz v podobě informací, které se předávaly z generaci na generaci. Spolu s ním si předávaly i rady, jak jablka zpracovat. Žádné plýtvání tímto blahodárným ovocem zkrátka nepřicházelo v úvahu. Jednou z možností, jak jablka využít, bylo moštování. Výsledkem této činnosti je lahodný nápoj, který je zároveň vitaminovou bombou. Pokud jej budete pít, vaše chuťové pohárky se mohou těšit na příval slasti. Navíc posílíte vaši imunitu a celkové zdraví.
Elixír zdraví vám pomůže zahnat celou řadu nemocí
Pokud se moštování provede správným způsobem, jeho výsledkem může být doslova tekuté zdraví. Mošt obsahuje dlouhé zástupy tělu přínosných látek, které vám pomohou zahnat nejeden zdravotní neduh.
Platí to ovšem pouze o kvalitních a přírodních variantách, které neobsahují žádné přidané látky. Zejména přidaný cukr dokáže zcela zvrátit zdravou povahu moštu. Poměrně vysoké množství cukru se nicméně nachází i ve zcela přírodním moštu, a tak to s ním nepřehánějte. Dle některých výživových poradců je ideálním množstvím asi půl litru denně. Co všechno síla moštu dokáže?
Horký mošt může být v zimě dobrým přítelem vaší imunity
Nad českou krajinou převzala nadvládu zima. Nejeden člověk se z toho důvodu těší, až si po návratu z promrzlých ulic uvaří některý z hřejivých nápojů. Nejčastěji bývá v tomto ohledu skloňován čaj, horká čokoláda nebo káva. Neměli byste však zapomínat ani na horký mošt. Naše babičky moc dobře věděly, že se v zimě jedná o ideální volbu. Jedná se o skvělý způsob, jak nakopnout imunitu.
Horký jablečný mošt vás nejen pořádně prohřeje, ale taktéž vašemu tělu dodá bohatý arzenál zdraví prospěšných látek. Patří mezi ně například vitamíny A, C, E, K, H, B6, tiamin, riboflavin, niacin, lutein nebo zeaxantin. Z minerálních látek je pak zastoupen hořčík, sodík, vápník, selen, zinek, draslík a železo. Celá řada z nich prospívá vašemu imunitnímu systému, což v chladných měsících ocení téměř každý.
Jablečný mošt je skvělou prevencí mozkové mrtvice
Jablečný mošt obsahuje mnoho látek, které působí jako antioxidanty. Ty jsou pro tělo nezbytné z mnoha důvodů. Pravděpodobně nejvýznamnějším z nich je ten, že omezují vliv volných radikálů.
Volné radikály mohou poškozovat lidské buňky a cévní systém. Ve výsledku tak mohou být jednou z příčin infarktu či mrtvice.
Bojovník proti vzniku rakovinných buněk
V neposlední řadě dokáže konzumace jablečného moštu působit preventivně proti rozvoji rakovinných buněk. Opět za tím stojí vysoký podíl antioxidantů, které efektivně bojují proti volným radikálům. Jelikož radikály dokážou poškozovat jádra buněk, mohou přispět k rozvoji nechvalně proslulé rakoviny.
Jablka nejsou jediným ovocem, ze kterého lze udělat mošt
Pokud máte doma k dispozici lis nebo moštovací zařízení, můžete se vrhnout i do výroby jiných přírodních nápojů. Každé ovoce nabízí lidskému tělu trochu jiné benefity. Jejich kombinováním tak můžete docílit natolik pevného zdraví, že vás jen tak žádná nemoc neskolí. Sáhnout můžete například po švestkách, které dokážou podporovat krvetvorbu. Nebojte se ani použití rybízu, který se nachází na celé řadě zahrad. Šťáva z něj prospívá nervům, srdci, svalstvu a imunitě. Maliny zase zvládnou zahnat onemocnění kůže. Navíc jsou dobrým zdrojem luteinu, který podá pomocnou ruku vašim očím. Borůvky se zasazují o zdraví srdce. K tomu navíc zlepšují činnost mozku… Tímto způsobem můžete pokračovat stále dál, až byste nakonec vyjmenovali téměř každý druh ovoce. Ve fantazii se meze nekladou.
Zdroj: novinky.cz spektrumzdravi.cz ireceptar.cz styl-zivota.cz