Zázračný ořech chrání srdce, snižuje cukr a pomáhá s hubnutím
Ořechy patří obecně mezi potraviny, které jsou doporučovány jako součást zdravého jídelníčku. Mezi jednotlivými druhy ovšem existují jisté rozdíly. Některé z nich jsou přitom považovány za takřka zázračné, byť to pochopitelně není pravda.
Do svého jídelníčku můžete zařadit vlašské ořechy, které mají kladný vliv na kardiovaskulární soustavu, ale také makadamové, pekanové či piniové oříšky, jež jsou obecně méně známé. Mezi známější druhy naopak patří mandle, které dokážou člověku pomoci s různými neduhy, neboť obsahují mnoho účinných látek. Jde např. o mononenasycené tuky, vlákninu, bílkoviny, vitamíny (B či E) a minerály (mangan, hořčík atd.). Doplňme, že se jedná o jádra pecek plodů mandloně obecné (Prunus dulcis), tedy dřevinou, která je příbuzná např. se švestkou, broskvoní či meruňkou.

Kladný vliv na krevní tlak
Obsažený hořčík, vitamín E, zdravé tuky a vláknina mohou dle vědců za skutečnost, že konzumace mandlí může pomoci snížit krevní tlak. Jedná se tedy o prevenci kardiovaskulárních onemocnění, jakož i takových potíží jako srdeční infarkt nebo mrtvice. Vědci přitom v tomto ohledu doporučují sníst hrst mandlí denně. Toto vše vyplývá ze studie z roku 2014, jíž se účastnili muži ve věku 20 až 70 let. Ti jedli 50 g daných ořechů denně po dobu čtyř týdnů. Navíc to potvrzují i další výzkumy.
Snížení hladiny cholesterolu
„Zlý“ LDL cholesterol může v organismu napáchat nepěkné škody, mezi které opět patří srdeční onemocnění, infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda. Dle odborníků ale mohou nenasycené tuky v mandlích snížit hladinu cholesterolu. Dobrou zprávou navíc je, že samy žádný neobsahují. V tomto kontextu je přitom znovu doporučováno sníst jednu hrst mandlí denně. Doplňme, že některé studie naznačují, že mandle mohou pomoci zvýšit nebo udržet hladinu „hodného“ HDL cholesterolu.

Mandle působí i na krevní cukr
Nedostatek hořčíku, který se vyskytuje právě v mandlích, je běžný u lidí, kteří mají potíže s regulací hladiny cukru v krvi. Hovoří se tedy i o souvislosti s diabetem 2. typu. Studie z roku 2011 kupříkladu zkoumala 20 jedinců s tímto typem cukrovky, kteří konzumovali 60 g mandlí denně, a to po dobu 12 týdnů. Výsledky následně ukázaly, že u nich došlo ke zlepšení hladiny cukru v krvi. 30 g těchto ořechů koneckonců obsahuje zhruba 75 mg hořčíku, což pokrývá cca 18 až 24 % denní potřeby tohoto minerálu pro dospělého člověka.
Jak nám mohou mandle ještě prospět?
Už výše zmíněné zdravotní benefity by stačily, abyste mandle zařadili do svého jídelníčku. Jejich konzumace ovšem může organismu pomáhat i jinak. Proč byste o nich měli ještě uvažovat?
- Mandle obsahují mnoho antioxidantů, díky čemuž mohou organismus chránit proti oxidačnímu stresu.
- Díky této a dalším vlastnostem se v souvislosti s nimi hovoří i o prevenci rakoviny. Mluví se např. o karcinomu prsu.
- Vzhledem k obsahu bílkovin a vlákniny navozují mandle pocit plnosti, takže mohou přispět k redukci tělesné hmotnosti.
Mandle a případná rizika
Mandle sice obsahují vyšší množství kalorií, na druhou stranu jich budete konzumovat jen těžko tolik, aby se to nějak projevilo. Potenciálně rizikové ovšem mohou být pro osoby s alergií na ořechy. Ty by je tedy rozhodně konzumovat neměli. V každém případě si je možné pořídit mandle syrové či pražené, stejně jako neochucené či ochucené (např. cukrem nebo solí). Jak na jednotlivé varianty pohlížejí odborníci?
„Mějte na paměti, že některé antioxidanty se mohou během zahřívání ztratit,“ uvedla dietoložka Julia Zumpanová pro web Cleveland Clinic. „Pro největší nutriční přínos tedy zvolte syrové mandle. Navíc je důležité pečlivě číst etikety a vybírat značky, které používají přírodní ingredience a vyhýbat se nadměrnému množství přidaných cukrů, soli nebo umělých příchutí.“
Tip na závěr: chcete-li zvýšit výživnost mandlí, před konzumací je namočte. Ve stádiu před naklíčením jsou totiž nutričně zajímavější, protože se v nich zvyšuje obsah vitamínů a dalších účinných látek.
Zdroje: Healthline, MedicalNewsToday, Cleveland Clinic