Zdeněk Pohlreich nikdy nechtěl být kuchařem! Jeho vysněné povolání neuhádnete
Jeho ostrý jazyk zná celá republika a jeho podniky patří mezi nejlepší v Praze. Na televizních obrazovkách rozdává rady už přes 15 let a jeho kuchařky se pravidelně objevují v žebříčcích bestsellerů. Málokdo ale ví, že cesta Zdeňka Pohlreicha ke gastronomii nebyla vůbec přímočará. Kdo by řekl, že muž, který dnes učí ostatní vařit, původně nechtěl o práci v kuchyni ani slyšet!
Cesta k jeho slávě paradoxně začala školním neúspěchem. Když se nedostal na vysněnou střední školu, musel rychle vymyslet plán B. „Nevzali mě na střední školu, pak ani na učňák, tak jsem si řekl, že zkusím kuchaře,“ zavzpomínal v rozhovoru pro Český rozhlas na své začátky. Také dodal, že začátky v kuchařině ho příliš nebavily.
![profimedia-0854945930 | TVGURU.cz Zdeněk Pohlreich pózuje novinářům.](https://www.tvguru.cz/wp-content/uploads/2025/02/11/michaela-oppitzova/profimedia-0854945930-1300x933.webp)
Jeho první štací po vyučení byl pražský hotel Stop. V 80. letech se ale rozhodl Československo opustit a zamířil do zahraničí.
Reprezentantem v baseballu
Málokdo ví, že Pohlreich měl v mládí zcela jinou vášeň, než kterou bylo vaření. Na přelomu 70. a 80. let byl členem reprezentačního baseballového týmu. A později, když žil v Austrálii, tam dělal rozhodčího. K baseballu ho v šestnácti letech přivedl kamarád, v té době zrovna začínal s učením na kuchaře. Díky tomu, že předtím Zdeněk Pohlreich dělal atletiku, byl fyzicky zdatný a do týmu poměrně rychle zapadl.
Zúčastnil se tak později několika turnajů za československou reprezentaci. Přestože hrál spíše za B výběr, baseball si zamiloval. Následně už ale bylo těžké věnovat se baseballu i vaření, proto se sportu vzdal. Právě díky baseballu se poprvé podíval do zahraničí. Po baseballovém zájezdu do ͏Nizozemska začal snít o životě mimo Československo. V roce 1986 se rozhodl pro emigraci. Do ciziny s͏e přestěhoval o tři roky později se svou tehdejší manželkou Naděždou. ͏
![shutterstock_2142412501-2 | TVGURU.cz Hraní baseballu.](https://www.tvguru.cz/wp-content/uploads/2025/02/11/michaela-oppitzova/shutterstock_2142412501-2-1300x874.webp)
Nyní už si prý maximálně pustí baseballový zápas v televizi. Lásku k tomuto sportu však zdědil i Zdeňkův syn, který se baseballu věnoval také. Známý šéfkuchař už se nyní aktivně nevěnuje žádnému sportu, rád si ale jednou za čas zahraje golf nebo si zajde do posilovny.
Od pomocné síly v kuchyni k šéfkuchaři
V Nizozemsku nezačínal jak͏ kuchař, ale jako umývač nádobí v čínské restauraci. Po sametové revoluci musel Nizozemsko opustit a vydal se do Aus͏trálie. Tam začínal jako zástupce šéfkuchaře v restauraci La Guil͏lotine. Díky svému úsilí a schopnostem se vypracoval až na místo šéfkuchaře͏. Kromě toho, že mu Austrálie ͏dala hodně pracovních příležitostí, ͏se tady potkal také se svou budoucí ženou Zdeňkou, softballovou reprezentantkou. Po návratu ͏do ͏Česka začal pomalu dobývat pražskou gastronomickou scénu. Pracoval například ͏v dnešním hotelu Hilton nebo ͏v Marriottu. V roce 1998 se mu narodil syn Jan, ale ani rodinný život ho nezbrzdil v profesním růstu.
Důležitý krok učinil v roce 2007
V roce 2007 se svým obchodním partnerem Lukášem Koubkem založili vlastní podnik, kterým je legendární Café Imperial. O rok později přibyla italská restaurace Divinis a postupně další podniky. V roce 2009 se stal tváří televizní show „Ano, šéfe!“, která konečně ukázala realitu českých restaurací bez příkras. „Můj televizní úspěch mě zastihl totálně nepřipraveného,“ přiznává.
Český Gordon Ramsay si při hodnocení restaurací servítky rozhodně nebere. Vždy prý tušil, že by mu vystupování v televizi mohlo jít, že to ale bude až v takovémhle měřítku, to jej nenapadlo. Diváky nejvíce učaroval Zdeňkův svérázný humor. Hlášky si prý vymýšlí za pochodu, není to tak, že by se držel nějakého předem stanoveného scénáře.
Kromě několika prestižních restaurací v Praze vlastní Zdeněk Pohlreich nakladatelství Sevruga, kde vydává úspěšné kuchařky, a produkční společnost Pokr Production. Také učí na Střední škole gastronomické a hotelové v Praze a vede kurzy v Pražském kulinářském institutu.
Zdroje: budejovice.rozhlas.cz, wikipedia.org, e15.cz, sport.aktualne.cz