Zdeněk Pohlreich přestal vařit maso. To, co ho k tomu vedlo, vás dostane
Když se řekne slovní spojení „Ano, šéfe!“ všichni si hned vybavíme nelítostného šéfkuchaře, který se snaží pozvednout úroveň české gastronomie z bažin. Zdeněk Pohlreich je legendární postava české restauratérské scény a za svou dlouhou kariéru napsal hned celou řadu knih o vaření. Mezi jedno z jeho novějších děl pak patří kuchařka Super jednoduše bez masa, kde se šéfkuchař snaží probádat vody veganství a vegetariánství. Co ho k tomu vedlo a odklání se snad od masa úplně?
Zdeněk Pohlreich je kromě svého špičkového vaření známý i svými poměrně pevnými a pro někoho možná trochu kontroverzními názory na moderní společnost. O to větší překvapení asi pro někoho muselo být, když v roce 2022 vydal veganskou kuchařku. V ní se snaží prozkoumat, jak si doma připravit chutné a jednoduché jídlo, aniž by k tomu musel člověk použít maso.
Maso se ho omrzelo?
Pokud se někdo bude ptát na to, co asi mohlo Zdeňka Pohlreicha vést k sepsání veganské kuchařky, mezi jeden z důvodů patří i to, že se mu maso jednoduše omrzelo. Mnozí z nás si ho, i na základě jeho oblíbených receptů, zafixovali jako milovníka pořádné flákoty masa. Ale doba se vyvíjí a s ní se vyvíjí i Šéf.
Asi i vzhledem ke svému věku se dle svých vlastních slov Zdeněk Pohlreich „neláduje masem horem dolem“. Ostatně i ze svého dětství si pamatuje takzvané „bezmasé týdny“, které však byly způsobeny jinými důvody, než stravovacími trendy. Při vzpomínání na tuto dobu uvádí, že není důležité, jestli pokrm obsahuje nebo neobsahuje maso – nejdůležitější je, aby byl chutný.
Bezmasé jídlo s vlastní identitou
S přibývajícím množstvím lidí, kteří vyžadují bezmasou stravu, se rozhodl, že jejich potřebám půjde trochu naproti. Náhražkám masa a konceptům jako jsou „bezmasé buřty“ se však ve své knize zcela vyhýbá. Dle jeho názoru i bezmasý pokrm může mít svou vlastní identitu, která se nemusí nutně snažit napodobovat masné produkty.
Buřt bez masa označuje za „divnost“ a namísto toho se v knize zaměřuje na poctivá a jednoduchá jídla ze surovin, které nejsou průmyslově zpracované. Vytváří tak sbírku receptů, které si na nic nehrají. Jsou pro většinu lidí dostupné, lze je rychle uvařit a člověk si na nich může skutečně pochutnat.
![Shutterstock_2476514331 | TVGURU.cz veganské jídlo buddha bowl](https://www.tvguru.cz/wp-content/uploads/2025/02/09/martinsaidl/Shutterstock_2476514331-1300x729.webp)
Gastronomická scéna je zastaralá
Dlouhodobě pak Zdeněk Pohlreich razí názor, že česká gastronomická scéna je zastaralá. Ostatně svědky toho jsme mohli být mnohokrát během natáčení jeho pořadu Ano, šéfe! V celé řadě rozhovorů pak šéfkuchař uvádí, že právě zastaralost je něco, co ho na tuzemské gastro-scéně nejvíce štve.
Dle jeho slov nejde ani tak o samotné recepty. To, co mu leží v žaludku, je hlavně soubor pravidel, které jsou zaseklé kdesi v minulosti a kterými se současná kuchyně stále řídí. Asi i z tohoto důvodu se rozhodl, že osvěží tuzemskou gastro-scénu s knihou, která následuje trendy, ale činí to uvolněným způsobem, který je dostupný každému.
Česká kuchyně se vyvíjí
Zdeněk Pohlreich se taktéž obává, že tradiční česká kuchyně to bude mít v budoucnosti hodně složité. Koneckonců, doba se mění, lidé jsou uspěchaní a nechávají za sebe často dělat práci počítače, či umělou inteligenci. V otázce AI je šéfkuchař zásadně proti a spoléhání na jazykové modely v otázce například přípravy menu považuje za lenost a cestu do záhuby.
Vzhledem k tomu, jak je dnešní doba uspěchaná, si navíc nedokáže představit, že by někdo doma stál tři hodiny u plotny kvůli přípravě svíčkové. Výhodnější pro většinu lidí je podle něj si na takové jídlo zajít do restaurace. Zastává názor, že právě kvůli těmto úskalím to v budoucnosti bude mít tradiční česká kuchyně hodně těžké.
Možná i proto se Zdeněk Pohlreich rozhodl prozkoumat doposud neprobádané vody. Přípravou bezmasé kuchařky se tak pokouší obohatit místní kulturu přípravy jídel. Snaží se jít naproti trendům a zákonitostem současného rychlého a moderního života – a vzešla z toho kniha, která je závanem svěžesti do dnešní zkostnatělé gastronomické scény.
zdroje: autorský článek, extra.cz, wikipedia, denik.cz