Zdeněk Pohlreich přestal vařit v Česku! Dostane vás, co ho k tomu dohnalo
Zdeněk Pohlreich je pro všechny známý legendární šéfkuchař, který za sebou má bohatou praxi. Vaření se v různých formách věnuje již od 70. let a do dnešní doby si zvládl vybudovat pevnou pozici na tuzemské gastronomické scéně. Zároveň se v jeho životě objevuje neustálá touha po inovaci svého umění. Ta ho pálila natolik, že se rozhodl opustit naše končiny a vyrazit do slunného zahraničí, aby otestoval i tamní kuchyni.
Zdeněk Pohlreich se ve svém umu snaží neustále posouvat dále. Jeho kulinářské cesty ho v minulosti mnohokrát přivedly i do zahraničí a nejinak tomu bylo i v nedávných letech. V roce 2018 jsme tak mohli být svědky pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe!, kde se šéfkuchař rozhodl obohatit své publikum přípravou středomořských pokrmů v útrobách prosluněného Iberského poloostrova.
Neustálá touha po inovaci
To, že Pohlreich svým uměním skutečně žije, dokazuje například skutečnost, že se ve svém umu snaží neustále posouvat. Tento člověk, který je tak pro mnohé známý svými konzervativními a mnohdy až kontroverzními názory, se tak nebojí občas opustit bezpečné vody tuzemské kuchyně a sáhnout po něčem neznámém.
V minulosti se tento trend projevil například tak, že šéf sepsal veganskou kuchařku. V ní prozkoumával bezmasá jídla způsobem, který byl hravý a bez předsudků. Stál si za tím, že i bezmasá jídla mohou mít svojí vlastní identitu a nemusí se snažit být jen náhražkami masa a pokrmů z něj.
Šéf vyrazil do slunného Španělska
Jeho cesta hledání nových a inspirativních vjemů ho tak v minulosti zavedla i do Španělska, kde natáčel pořad Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! Pořad je samozřejmě ve formátu seriálu a obsahuje celkem osm epizod. V nich pak šéfkuchař prozkoumává tamní kuchyni a ukazuje, jak si středomořská jídla připravit doma vlastní rukou.
Pro některé je komplikací, že většinu pokrmů šéfkuchař připravuje z lokálních surovin. Ty totiž v našich končinách nejsou mnohdy k dostání – nebo minimálně ne v takové kvalitě, která je dostupná tam. Zároveň se však opět jedná o něco nového a osvěžujícího, co pomáhá vnášet do českých kuchyní opět určitý závan novosti.
Celý pořad je pak protkán záběry na prosluněné Španělsko. Pořad se místy zaměřuje na místní kulturu a my tak můžeme být svědky tradičních španělských slavnostních průvodů, stejně tak jako lokálních tržnic a obecné každodennosti místního života. Hlavním záběrem pořadu však zůstává jádro Šéfova zájmu – vaření.

Středomoří je pro něj inspirativní
Skutečnost, že středomořská kulinářská kultura je pro Zdeňka Pohlreicha zjevnou inspirací, lze vyčíst nejen z natočení výše zmíněného pořadu. V roce 2015 totiž Zdeněk Pohlreich napsal i knihu s názvem Itálie na talíři, kde se zaměřuje právě na italská jídla a způsoby jejich přípravy.
Kniha, která vyšla rok před vysíláním Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! je tak jakýmsi svědectvím o období v Pohlreichově životě, kdy se rozhodl hledat inspiraci právě v zemích slunného Středomoří. Mořské plody, olivy, citrusové plantáže a hodně slunce jsou zjevně něco, co šéfkuchaři v té době chybělo. A on se to rozhodl vsáknout do sebe a zpracovat formou, která je mu vlastní a to vařením.
Je také otázkou, jestli pro Pohlreicha už nebyla neúnosná i středoevropská pracovní kultura a on se tak rozhodl vyrazit do zemí, kde lidé tolik nespěchají a s chutí si dopřejí oblíbenou siestu. Ať už však jeho motivace byly jakékoliv, by si můžeme užívat jejich plody. Sledováním zmíněného pořadu či studováním knihy si tak můžeme navodit tamní kulturu u nás doma. Nebo se o to alespoň pokusit.
zdroje: csfd.cz, cs.wikipedia.org, iprima.cz