Znáte ji? Tato nenápadná rostlina nahradí kávu, uklidní nervy a zlepší trávení!
Málokoho napadne͏, že͏ běžná modrá květina, kterou vidíte u cest nebo͏ na loukách, může být tak užitečná pro vaše zdraví. Zklidní nervy, podpoří trávení a klidně vám nahradí i kávu. Ať ji přidáte do salátu, do polévky, nebo si z ní ͏uděláte͏ horký nápoj, určitě vás potěší i svou chutí.
Čekanka má mnoho výhod pro zdraví lidského těla. Zklidňuje nervový ͏systém a pomáhá trávení díky obsahu mnoha důležitých vitaminů a minerálů, které jsou obsaženy v kořeni. Skvělé je, že ji můžete využít na ͏mnoho způsobů. Můžete ji přidat ͏do salátu, omáčky, nebo dokonce si z ní udělat nápoj jako zdravější alternativu kávy.͏ ͏Inulin, typ vlákniny ͏který je v kořeni čekanky, je důležitý pro trávení. Podporuje zdraví střev ͏a tvorbu užitečných mikrobů v těle. Pomáhá také udržet hladinu cukru v krvi. Je bohatá na vitamíny A,C,K a minerály jako draslík, železo, nebo hořčík.
Alternativa ke kávě
Jestli hledáte alternativu ke kávě, která vás nakopne i bez kofeinu, čekanka je skvělá volba. Z kořene čekanky se vyrábí káva, která má zemitou, lehce karamelovou chuť. Neobsahuje kofein, takže ji můžete pít klidně večer, aniž byste se báli, že neusnete.
Jak si čekankovou kávu připravit?
Povařte 1–2 lžičky mletého kořene čekanky v hrnku vody nebo mléka.
Přidejte trochu medu nebo skořice podle chuti.
Užijte si nápoj, který nejen chutná, ale i prospívá vašemu tělu.
Čekanka je taky šetrná k žaludku, takže je ideální pro ty, komu klasická káva nedělá dobře.
Zklidní nervy a podpoří trávení
Čekanka skvěle zklidňuje nervový systém díky obsahu látek podobajících se přírodním sedativům. Může vám tak pomoci, když jste ve stresu nebo unavení. Navíc je skvělá pro trávení. Inulin podporuje zdravou střevní mikroflóru a pomáhá tělu s detoxikací.
Čekanka a její využití v tradiční medicíně
Čekanka se už po léta používá v medicíně pro své léčivé ͏účinky. Dříve byla žádaná jako přírodní prostředek na čištění jater a ledvin. Její͏ kořen se častokrát využíval k vyčištění těla,͏ protože pomáhá správné funkci jater a pomůže tělu zbavit se škodlivin. Díky inulinu má také dobrý͏ vliv na zdravou úroveň cholesterolu a podporuje hubnutí. Pro své͏ čistící účinky si čekanka stále drží své místo v ͏přírodní ͏medicíně, nejen jako součást jídelníčku ale i ve formě bylinkových čajů a odvarů.
Využití čekanky v kuchyni
Káva není jediný způsob jak čekanku v kuchyni využít. Mladé lístečky této rostliny se skvěle hodí i do salátů. Díky své jemné nahořklé chuti tak dokonale vyvažují sladší přísady. Kořeny pak mohou posloužit jako aromatická přísada do polévek či omáček a dodají pokrmům bohatou chuť. Pokud máte chuť na něco sladšího, zkuste si z čekanky udělat sirup, který je skvělý do čajů nebo dezertů. Možností, jak čekanku využít, je spousta
Čekanka je nenápadnou ale přitom velmi užitečnou rostlinou. Pomůže zklidnit nervovou soustavu, je prospěšná trávení, podporuje imunitu a ještě skvěle chutná. Roste téměř všude, takže ji můžete snadno nasbírat sami nebo koupit v obchodě. Určitě ji zkuste zařadit do svého jídelníčku.
Zdroj: vitaminybezcenzury.cz, jimejinak.cz, vitalia.cz